Ribarska kuca Niko Kobas

ISTRAŽUJ. SANJAJ. OTKRIVAJ.

Sreća svakog moreplovce jednostavna je poput

dječje igre

Nautika

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1

NAUTIKA

Prvo naselje do kojeg ćemo doploviti kada uđemo u Stonski kanal je Kobaš. Smješteno u istoimenoj uvali, nalazi se na južnoj strani Stonskog kanala, otprilike 2,5 M od prolaza Mali Vratnik. Premda nautičari s rute Dubrovnik - Korčula ne skreću baš često u kanal, ima ih koji su se u nj zaljubili, pa redovito odvoje dan-dva ili više da ga ponovo posjete. Kada biste koga od njih pitali za razlog, bio bi zatečen i vrlo bi teško mogao utvrditi što je to u toj uvali i još manjem selu tako privlačno. Vjerujem da je razlog tome što u kanalu nema mondenih marina i velikih riva, pa je Kobaš doista jedna od rijetkih uvala koja i danas naliči na neka davna vremena kada su ovim rutama plovili ribari, a ne brojni turisti.

Uvala Kobaš otvorena je prema buri. Od svih ostalih vjetrova, osobito od južnih, pruža dobar zaklon. U središtu uvale izgrađen je pristan ribarske konobe Niko opremjen murinzima i strujom na kojeg se zbog dubine od 4 m mogu vezati i brodovi od 20 metara duljine. S provom u vjetar sidra bez problema izdržavaju i 6 bofora bure.

Oni koji se žele sidriti i u konobu Ribarska kuća Niko doći s gumenjakom mogu to učiniti po sredini vale ili, ako je riječ o megajahtama neposredno ispred uvale. Dno je u cijeloj uvali pokriveno vogom i sidro dobro drži. U sredini vale dubina je 20 metara.

FREE SERVICES
moorings / electricity / water / taxi

DISTANCES (nautical miles)
ACI Marina - Kobaš 19 NM
Dubrovnik - Kobaš 17 NM
Lopud - Kobaš 11 NM
Zaton - Kobaš  7 NM
Šipan - Kobaš  7 NM