top of page
Ribarska kuca Niko Kobas

ISTRAŽUJ. SANJAJ. OTKRIVAJ.

Sreća svakog moreplovce jednostavna je poput

dječje igre

Nautika

NAUTIKA

Prvo naselje do kojeg ćemo doploviti kada uđemo u Stonski kanal je Kobaš. Smješteno u istoimenoj uvali, nalazi se na južnoj strani Stonskog kanala, otprilike 2,5 M od prolaza Mali Vratnik. Premda nautičari s rute Dubrovnik - Korčula ne skreću baš često u kanal, ima ih koji su se u nj zaljubili, pa redovito odvoje dan-dva ili više da ga ponovo posjete. Kada biste koga od njih pitali za razlog, bio bi zatečen i vrlo bi teško mogao utvrditi što je to u toj uvali i još manjem selu tako privlačno. Vjerujem da je razlog tome što u kanalu nema mondenih marina i velikih riva, pa je Kobaš doista jedna od rijetkih uvala koja i danas naliči na neka davna vremena kada su ovim rutama plovili ribari, a ne brojni turisti.

Uvala Kobaš otvorena je prema buri. Od svih ostalih vjetrova, osobito od južnih, pruža dobar zaklon. U središtu uvale izgrađen je pristan ribarske konobe Niko opremjen murinzima i strujom na kojeg se zbog dubine od 4 m mogu vezati i brodovi od 20 metara duljine. S provom u vjetar sidra bez problema izdržavaju i 6 bofora bure.

Oni koji se žele sidriti i u konobu Ribarska kuća Niko doći s gumenjakom mogu to učiniti po sredini vale ili, ako je riječ o megajahtama neposredno ispred uvale. Dno je u cijeloj uvali pokriveno vogom i sidro dobro drži. U sredini vale dubina je 20 metara.

FREE SERVICES
moorings / electricity / water / taxi

DISTANCES (nautical miles)
ACI Marina - Kobaš 19 NM
Dubrovnik - Kobaš 17 NM
Lopud - Kobaš 11 NM
Zaton - Kobaš  7 NM
Šipan - Kobaš  7 NM

bottom of page