top of page
Ribarska kuca Niko Kobas

Vinograd

Plavac Mali, dominantna loza u Dalmaciji, čuven je po žarkom i snažnom crnom vinu

SNAGA. SREĆA. ZDRAVLJE.

PLAVAC MALI

 

Sorta je koja od svih hrvatskih autohtonih ima najjače adute za uspoređivanje sa čuvenim svjetskim sortama. Ne zna se točno porijeklo, ali genetskom je analizom dokazano da su mu roditelji Dobričić i Crljenak (Zinfandel). Moglo bi se kazati da je to sorta koja daje bolje rezultate što su gori uvjeti, pogotovo na terasastim vinogradima.

Vinogradi obitelji Bilić rasprostiru se na dvije lokacije: u dolini okruženoj brežuljcima stotinjak metara od uvale Kobaš i konobe Niko - ribarska kuća i na južnim strmim padinama Pelješca gdje gotovo da dodiruju more. Vinogradi se nalaze na nepristupačnim terenima pod kutem od 45 stupnjeva i na pjeskovitom tlu s mnoštvom kamenja što ponajbolje pogoduje izradi najkvalitetnije vina sorte Plavac mali.

U želji da se zadrži autohtoni i prirodi način uzgoja Plavca malog, te vizualno obogati poviješću bremenit krajolik, vinogradi na strmim padinama poluotoka Pelješca podignuti su uz pomoć impresivnih terasa omeđenih sklopom ručno izrađenih suhozida.

Ovogodišnja berba plavca malog urodila je vrhunskim suhim vinom s 13,5% alkohola. U čašo, Nikov plavac je tamne crvene zagasote boje, odaje punoću i masivnost, gotovo da bi se reklo i tešku kategoriju. 

bottom of page