top of page
​Kobaš!

 

Kako to mjestašce nije ni upisano u standardne nautičke rute, tako nema ni velike gužve na sidru pred njima - iako su gastronomska iskustva iz ‘Ribareve kuće’, restorana čiji su vlasnici Ante i Niko Bilić, među čiji se improvizirani ‘dok’ može vezati jedva desetak brodica - ne izgleda kao gastronomski hram s pet zvjezdica, ‘spiza’ što se tamo poslužuje na jednostavnim drvenim stolovima kvalitetom daleko nadilazi onu u razvikanim jadranskim restoranima. Primjerice, jedan od Nikinih specijaliteta je juha od jastoga koja se kuha punih sedam sati - a mnogi su moji prijatelji nautičari, koji su se, kao vrsni znalci, prije toga kleli u francusku kuhinju i poznate svjetske restorane, ipak poklekli pred specijalitetima Bilićevih i odali priznanje njihovomu gastronomskom umijeću. Tajna vrhunske kuhinje u ‘Ribarevoj kući’ je u kakvoći namirnica koje - umjesto u hladnjacima - pripremu čekaju u moru, u mrežama pred restoranom. Stoga sve što se tako jede ima poseban okus, bez obzira radi li se o klasično pripremljenoj ribi ili nekom od Nikinih tajnih specijaliteta.

Magazin MORE

No. 56

Ribarska kuca Niko Kobas
Ribarska kuca Niko Kobas

Gustoza Đita 

​2001

Ribarska kuca Niko Kobas
​MIKROLOKACIJE Kobaš, Stonski Kanal

Prvo naselje do kojeg ćemo doploviti je Kobaš. Smješteno u istoimenoj uvali, nalazi se na južnoj strani Stonskog kanala, otprilike 2,5 M od prolaza Mali Vratnik. Premda nautičari s rute Dubrovnik — Korčula ne skreću baš često u kanal, ima ih koji su se u nj zaljubili, pa redovito odvoje dan-dva ili više da ga ponovo posjete. Kada biste koga od njih pitali za razlog, bio bi zatečen i vrlo bi teško mogao utvrditi što je to u toj uvali i još manjem selu tako privlačno. Konoba Ribarska kuća - Niko u kojoj se navečer uz tipičnu hranu ovog kraja okupljaju, sjedeći uglavnom svi za istim drvenim stolovima i klupama, pružaju priliku za upoznavanje i stvaraju ugođaj kakav ne možete naći u prestižnim marinama ili restoranima. Nautičari uostalom sve više traže upravo takve oaze mira u kojima se živi slično kao nekad.

YACHTS CROATIA

N0. 2

Kobaš, ​Ribarska kuća

 

Umijeće kužinavanja po receptima od  majke preuzeli su Ante i Niko. Pečenje, prvenstveno pogače ispod saća, ali i janjetina i kozletina za svetke, moralo se uvesti u meni, pa ljeti gotovo da ne prođe dan a da se ispod saća štogod ne sprema. Uz ova jela pripremaju se, naravno, i kamenice i pedoči te kozice i kosmači iz Malostonskog zaljeva. Spiza obično počinje njihovim domaćim pršutom i kozjim sirom ili slanim sardelama. Bilićima ljeti, kada oni ne stignu u ribolov, ribu prodaju čak deset ribara. "Nitko ne lovi puno ribe pa mi kupujemo malo od jednog malo od drugog. Riba nam je uvijek freška i ne moramo je stavljati u dubinsko." priča nam Ante.

bottom of page